Varga István “Kiscsipás”

VargaIstvanKiscsipas_fotoZagyiLajosVarga István “Kiscsipás” Bánffyhunyadon született, már ősei is zenészek voltak. Édesapja tanította először hegedülni, illetve annak testvére, Csipás Feri, aki a szomszédjukban lakott. Kisfiúként sokszor maga mellé vette, és míg ő muzsikált, Kiscsipásnak fütyülnie kellett különféle nótákat. Hogy ez jobban menjen – ahogy a mondás is tartja -, mindig sárgarépát etetett vele.  A fiú tizenkét éves korában kapott hegedűt a kezébe.

 István hagyományőrzőnek vallja magát: az öregek azt tanították neki, hogy kalotaszegit kell játszania, azt kell ismernie, ápolnia. Természetesen sok nótát is el tud hegedülni, sőt a román muzsikát is ismeri. A mai napig járja a környező falvakat, idős néniket kérve meg, hogy énekeljenek neki. Gyakran hallgat felvételeket, ám nagyon sok dallamot magától talál ki.

Zenéléssel keresi a kenyerét: sokat jár esküvőre, lakodalomba, keresztelőre, turistáknak játszani. Nagyon szeretne világot látni, hogy minél többen megismerjék őt és a muzsikáját.

[Video not found]
Kalotaszegi csárdás. Muzsikál: Kiscsipás és Szalonna
Budapest, Gödör Klub, 2009. március 26.
Zagyi Lajos felvétele

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet