Program

A magyar program népművészetünk gazdagságának minden alkotórészét szeretné megmutatni. A központi rendezvény főbb elemei a zene, a tánc, a kézművesség, a bor és a gasztronómia, melyek egységes megjelenését kimondottan a fesztiválra kialakított, figyelemfelkeltő és tradicionálisan magyar arculati elemek, valamint installációk támogatják.

Koncertek, tánc- és hangszerbemutatók nyújtanak bepillantást a kultúra e szegmensébe, magyarországi, határon túli és amerikai-magyar résztvevők közreműködésével. A látogatók részt vehetnek tánckurzusokon, énektanításon, kipróbálhatják a különböző népi hangszereket. A magyar program látványos és attraktív elemei a népszokásokat is megjelenítő felvonulások (pl.: lakodalmas menet, körmenet, arató felvonulás).

A program célja, hogy a fesztivál ideje alatt életre szóló élményt kínálva, interaktív módon, minél több ismeretet adjunk át a látogatóknak Magyarország népi kézműves hagyományaiból. Bemutatja a népi építészet alkotóelemeit, például a zsúptető készítést, fafaragást, vesszőkerítés-építést; megismerteti a tradicionális népi viseleteket és az öltözet díszeinek készítését, mint a gyöngyfűzést vagy a bőrdíszművességet. A rendezvényre kilátogatók találkozhatnak a kádár- és a fazekasmesterség képviselőivel is.

A borászat és a gasztronómia területén is számos ínyencség várja a fesztivál vendégeit. Az érdeklődők végignézhetik az olyan jellegzetesen magyar ételkülönlegességek elkészítésének módját, mint például a kürtőskalács, a házi rétes, a kemencében főtt töltött káposzta. A látogatók számára felállított sátorban pedig meg is kóstolhatják a különféle fogásokat, megízlelhetik a kiváló borokat. Annak érdekében, hogy a lehető legátfogóbb képet mutathassuk be Magyarországról, a szabadtéri népművészeti fesztivál mellett kísérőrendezvények színesítik a programot.

vezető szakértők

Szakértők

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet