Csirkepaprikás

Chicken PaprikashA 19. században vált elterjedté, először az alföldi parasztság körében. Ma igazi magyar nemzeti ételnek számít, népszerűsége azóta töretlen, hogy a huszadik század első felében a városi konyha is befogadta. Jellegét tekintve igazi hungarikum. Megtalálhatóak benne a magyar konyha jellegzetes alapanyagai, így a fűszerpaprika, a vöröshagyma, fokhagyma, a tejföl, paradicsom és zöldpaprika, amelyek mind ízüket kölcsönzik a csirkének. Különféle részekből áll, hagyományosan szalonna zsírjával készítik, hagymával, sóval, borssal fűszerezik. Sokáig pirítják, hogy leve megsűrűsödjön. A fesztiválon bemutatott verzióból a szalonnát kihagyjuk, de megőrizzük a paprikás alap hosszú főzési idejét, hogy a régi, ismerős ízekről se kelljen lemondani.

  • Fesztiválnaptár
    H
    K
    Sz
    Cs
    P
    Sz
    V
    JÚNIUS
    24
    25
    JÚLIUS
    1
    2
  • App

    Smithonian Institution

    Balassi Intézet