Folklife: a The Washington Post odavolt a magyar mulatságért

MTI
A Smithsonian Folklife Festival előadóinak zárás utáni, a maguk mulattatására rendezett − és a többségben lévő magyarok által meghatározott − örömzenéléséről közölt beszámolót szombaton kulturális laprészének címlapján a The Washington Post.

Leszállt az éj a Potomac folyó partján, de a Key Bridge Marriott szállodában a „zenekarok nemzetközi csatája alakul ki, amelyben európai népzenészek és a szökött rabszolgák doboló leszármazottjai csapnak össze” − írta Sok ütem, egy szív című riportjában Sadie Dingfedler. Szerinte a Marriottot olyan néprajzi olimpiai faluként kell elképzelni, amely egzotikus táncosok, (szibériai) torokénekesek és ritka nyelvek beszélőinek ideiglenes otthona.

„A magyarok sohasem állnak le a tánccal és az énekléssel” − idézte a lap az egyik garifuna nyelvű előadót, Jeffelyn Baltazart. A több mint száz magyar fesztiválrésztvevő, akik napközben 32 fokos melegben turistákat tanítottak a körtáncra, a lap szerint az időzónák közötti átállás nehézségeit leküzdve, az éjszakába nyúlóan folytatták a táncot, nem törődve a szállodai alkalmazottaknak azokkal az utalásaival, hogy ideje már lefeküdni és bezárni.

A szerző megemlíti, hogy a magyar muzsikusok az előtérben folytatták a zenélést, amikor a teremben garifuna dobosok vették át a prímet, majd az ő produkciójukat követve visszavették a „terepet”.

„Igen, ők győztek” − nyilatkozott a lapnak Shaka Higino garifuna dobos. „Nem tudom, hogy ugyanazok játszanak-e vagy váltják egymást.”

Ráérezni, hogy milyen lehet Magyarország

Az AP hírügynökség szombaton több helyen, egyebek között az ABC televízió honlapján Az ácsok magyar falut építenek a Mallra című tudósításban számolt be a fesztiválról, amelyben megszólalt Sütő Levente 14. generációs székely fafaragó mester és Siklósi József Ybl-díjas építész, aki a magyar fesztiválprogram emblematikus épületeit, a kalotaszegi pávamotívumot és a New York-i Chrysler-torony ihletését ötvöző Pávatornyot és a Tánccsűrt tervezte.

Ez az írás kitért rá, hogy az ácsok Magyarországon több mint egy hónapon át dolgoztak a Washingtonban felállított épületek előkészítésén, amelyek Sütő szavai szerint részei a magyar identitásnak, és arra engednek ráérezni, hogy milyen lehet Magyarország.

Jim Deutsch, a magyar fesztiválprogram társkurátora arról beszélt, hogy a Smithsonian Intézet a magyar kultúra bemutatásának érdekében egészen a gyökerekig nyúlt vissza.

A június 26-án kezdődött, vasárnap véget érő, vélhetően több mint egymillió látogatót fogadó Smithsonian Folklife Festivalról és benne a Magyar örökség programtól a The Washington Post és az AP több alkalommal is hírt adott, de mások mellett beszámolt az eseményről a Fox 5 tévécsatorna és a The Huffington Post hírportál is.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet