Magyar népi motívumok a divatkollekción

MTI

Hrivnák Tünde kizárólag kalocsai, valamint Molnár-Madarász Melinda (Meyke) kalocsai, matyó, kalotaszegi és torockói motívumokat felhasználó kollekcióival mutatkozott be a magyar divatvilág több alkalommal is Washingtonban a Smithsonian Folklife Fesztiválon.

Hrivnák Tünde

Hrivnák Tünde

Hrivnák Tünde az MTI-nek elmondta, hogy a szlovák hagyományokat őrző Tótkomlóson “beleszületett” a ruhák világába, mert édesanyja és nagyanyja is varrónő. Már kislánykorában arról álmodott, hogy magyar motívumokkal díszített öltözékeket fog készíteni. A békési stíluselemekről azután váltott kalocsai mintára, hogy a népművészetéről híres alföldi város polgármestere, Török Ferenc megkereste, mert szerette volna a régió kultúráját elegáns, korszerű megjelenítésben, mind minőségben, mind pedig értékben továbbvinni. A tervezőnő műhelye a Spicy elnevezésű kollekcióval mutatkozott be Washingtonban.

“Nagyon sok külföldön élő magyar vásárol ezekből a ruhákból, de nagyon örülök annak, hogy Magyarországon is növekszik az érdeklődés irántuk” – jelentette ki Hrivnák Tünde. Arra kérdésre, hogy a magyar motívumokkal ékesített ruhák mennyire lehetnek kelendők az amerikai piacon, Hrivnák Tünde elmondta, hogy munkái itt egyelőre leginkább internetes megrendelés alapján hozzáférhetőek, a bemutatók után azonban több amerikai, Amerikában élő magyar és osztrák érdeklődő is megkereste, és a vásárlási lehetőségekről érdeklődtek. A tervező hangoztatta, hogy a kalocsai városvezetés mögötte áll, és nagyobb megrendelések kielégítésére is lenne lehetőség; igaz, az eredeti kalocsai kézi hímzéssel készült darabok sohasem válhatnak tömegáruvá.

Madarász Melinda

Madarász Melinda

“Melinda szinte missziónak tekinti, hogy a magyar népi hagyományokat továbbvigyük a mai ruházatokban, ami remélhetően egyre divatosabb lesz” – mondta az MTI-nek a családi okok miatt otthon maradt tervezőt, Molnár-Madarász Melindát (Meykét) az amerikai fővárosban képviselő Forró Krisztina. Meyke 2011-ben a torockói kollekciójával első díjat nyert a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által kiírt Tetőtől Talpig pályázaton, tavaly pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második Gombold Újra! – Divat a magyar című öltözéktervezési pályázatát nyerte meg.

Forró Krisztina a bemutatott munkákkal kapcsolatban hangsúlyozta: Meyke nemcsak a hímzéseket használja fel, hanem a ruhák hagyományos stílusát is, a mai viseleti szokásokhoz igazítva őket. A tervező képviselője elismerte, hogy nehéz megtalálni a ruhák piacát, mert sokan nem értik szépségüket, ám a színesebb hímzések, így a kalocsaiak népszerűek, ezek azonban a kézimunka miatt magasabb árszínvonalúak. A Meyke-kollekció bemutatásának különlegessége, hogy a ruhákat nem manökenek, hanem néptáncos lányok mutatják be Fitos Dezső és Kocsis Enikő koreográfiájára.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet