Parno Graszt

parnograsztA Parno Graszt roma népzenei együttes Paszabból. A „parno graszt“ romani fogalom, jelentése: fehér ló – a fehér szín a tisztaság jelképe, a ló a szabadságé. Magyarul és romani nyelven is énekelnek, olykor egy dalon belül is. Zenei gyökereik a közvetlen környezetük muzsikáiból erednek, rengeteg dallamot gyűjtöttek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab és környékéről. Az együttes tagjai a mai napig itt élnek, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a muzsikusok pedig őszinte, közvetlen természetüket. A svájci zenei szakfolyóirat a Vibrations 2005-ben Parno Graszt a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

A Parno Graszt mára bejárta a világot: 2008-ban Indiában kutatták zenéjük múltját, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról a BBC kezdeményezésére a Magyar Televízió filmet készített Parno Graszt: Ünnepek és Hétköznapok címmel. Turnéztak már Európa-szerte, és megjárták az Egyesült Államokat is: 40 nap alatt 20 városban adtak koncertet New York-tól San Francisco-ig.

Zenekari tagok: Oláh József (ének, gitár, tambura); Balogh Géza (ének, gitár, tánc); Jakocska János; (ének, gitár); Oláh János (nagybőgő); Oláh Krisztián (tangóharmonika);  Németh István (szájbőgő, kanna);  Horváth Sándor (ének, kanál, tánc);  Balogh Mária (ének, tánc); Váradi Mária (ének, tánc)

Forrás: wikipedia

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet