Istvánfi Balázs

Istvanfi Balázs1972-ben született Budapesten, építőmérnök diplomáját 1996-ban szerezte. Gyermekkora óta foglalkozik a népzenével, közel húsz éve játszik dudán. Kezdetben magántanárai voltak: Pál István, ifj. Csoóri Sándor és Adorján István tanították, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén folytatta játékának tökéletesítését, Juhász Zoltán tanítványaként.

Az elmúlt években számos lemezfelvételen működött közre, illetve három saját albuma is megjelent: Szól a duda (2002), Toronyalja (2003) és Idő nélkül (2007). Repertoárjában a hagyományos dudamuzsika mellett saját kompozíciók is megtalálhatók, melyek formai nyelve és stílusa az autentikus népzenében gyökerezik. Virtuóz stílusa és zenei gondolkodása révén az egyik legkiválóbb magyar népzenésszé vált.

Munkájának elismeréseként kapta a magyar állami népzenei kitüntetését, a Népművészet Ifjú Mestere címet. Azon kevés művész közé tartozik, akik nemcsak játszanak a dudán, de a hangszer készítésében is jártasak, hangszereivel a magyar hangszerkiállításokon több alkalommal is díjat nyert. Paganum nevű együttesét, a duda-tekerőlant duót, 2009-ben alapította Németh Andrással.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet