Heveder Banda

Heveder zenekarA Heveder zenekar színes gönctől mentesen, egyszerűen akarja kifejezni magát. Muzsikálásukban nem a különcködést, hanem önmagukat vállalják; ezért – de nem csupán ezért – zenélési módjuk ízig-vérig erdélyi. Közös muzsikálásaik alatt érződik, hogy a zenei nyelvük a falut kiszolgáló cigánymuzsikusok zenei anyanyelvéből fakad. Ez egyszerűnek tűnik, de mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik.

A zenekar 2002-ben alakult, a Háromszék TE. kísérőzenekaraként, a Heveder nevet 2008. augusztus 23-án Tusnádfürdőn, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel. Számos táncház és népzenei találkozó házigazdájaként, illetve résztvevőjeként is ismertek.

Első nagylemezük bemutatójára 2010-ben Sepsiszentgyörgyön, majd a budapesti Táncháztalálkozón került sor. 2010 októberében nyugat-európai turnéra indultak, érintve Svájcot, Németországot és Belgiumot, ahol az Európai Parlamentben az 56-os forradalom emlékére megrendezett ünnepségen léptek fel, 2011 nyarán pedig észak-amerikai körúton vettek részt.

A zenekar tagjai:

Fazakas Levente: hegedű, ének
Molnár Szabolcs: hegedű, ének
Fazakas Albert: brácsa, cimbalom
Szilágyi László: brácsa, harmonika
Bajna György: bőgő, gardon

Forrás

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet