Bob Cohen

Bob Cohen_fotoPohlPeter (1)Bob Cohen 1956-ban, New York-ban született. Édesanyja magyar, édesapja moldvai származású. Már gyermekként is több alkalommal járt Magyarországon. Különösen kedvelte a Sebő Együttest és a táncházakat. Fiatalon többféle stílusú zenét is játszott szülőhazájában, valamint egy ideig rádiózott és etnográfusként is dolgozott. A ’80-as évek végén látogatott ismét Magyarországra, s a térség zsidó zenei repertoárját – dalait, táncait, hangszereit – kezdte kutatni. Erdélybe is szívesen járt gyűjteni.

1993-ban alapította Magyarországon a Di Naye Kapelye – vagyis „Az új zenekar” – együttest, melynek felállása a következő években többször változott.

A zenészek a klezmert mint élő népzenét közelítik meg, és bemutatják milyen lehetett virágkorában ez a stílus. Repertoárjukon a magyar, román, moldvai jiddis dalok mellett tradicionális haszid zene is szerepel. 2008 végén megjelent Traktorist című albumukat a tekintélyes világzenei szaklap, a Songlines beválogatta „Top of the World” azaz „A hónap tíz legjobb új lemeze” listájára. (Forrás)

További információ

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet