Fitos Dezső

Fitos-Dezső-és-Kocsis-EnikőFitos Dezső vagyok, táncművész, koreográfus. Életem a tánc. Gyerekkorom óta táncolok, először a Zala Táncegyüttes tagja voltam, majd a professzionális Budapest Táncegyüttes, később a Honvéd Táncszínház táncos szólistája, művészeti asszisztense lettem. 2007 óta saját társulatommal dolgozom táncosként, koreográfusként, rendezőként, emellett két jelentős táncműhely (Szentendre Táncegyüttes, Győri Lippentő Táncegyüttes) művészeti vezetője vagyok.

A tradicionális magyar táncokat nemcsak tanítom, hanem kutatom és gyűjtöm is, az egész Kárpát-medence területén. Ezzel is szolgálom megőrzésüket és átörökítésüket. Fontosnak tartom alkotásaimban az elmélyült tánctudás magas szintű technikai elsajátítását, hiteles előadásmódját.

A Smithsonian Folklife Festival táncos programjaiért felelek, és A magyar falu c. folklór műsor rendező-koreográfusa vagyok, amely megmutatja az 1900-as évek vidéki társadalmának színes, változatos szokásait, dalait, muzsikáját és táncait… A magyar virtust!

Díjaim:  Harangozó Gyula díj, Europass Táncdíj, Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús szólista

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet