Ertl Péter

Ertl Péter1987-ben a Táncművészeti Főiskolán, az akkori Állami Balettintézetben végeztem néptánc szakon. Nemcsak a tiszta néptánc színpadi előadása, hanem a néptánc feldolgozása, a táncszínházi produkciók iránt is érdeklődtem. A Novák Ferenc vezette Honvéd Együttes több alkalommal együtt dolgozott a Győri Balettel is, így a Honvéd Művészegyütteshez szerződtem, ahol csodálatos húsz éves profi táncosi pályát éltem meg. Profi táncosként a táncművészet több műfajában volt szerencsém kipróbálni magam. Az együttesben töltött második évtized volt a legizgalmasabb számomra, mikor eljutottunk Európa nagy befogadó színházaiba, világhírű intézményekbe és fesztiválokra, amelyek megbecsültek minket.

Nagyon rövid a táncosi pálya, szerencsésebbeknek adatik meg csak a huszonöt év, tudtam, hogy tovább kell lépni, ez a gondolat vitt a kilencvenes években a Táncművészeti Főiskola mesterképzésére, ahol klasszikus balett és néptánc mester diplomát szereztem. Mindeközben részt vettem a kanadai Niagara Fall’s-on a Cifra gyerektábor beindításában, 1992 – 2011 között a szakmai vezetést, irányítást végeztem. Az elmúlt húsz évben számtalan kanadai gyermek ismerhette meg a magyar népművészet értékeit. 1998-ban és 2004-ben tánckurzusokat szerveztem Ausztráliába.

Később, a kétezres évek elején, a Pécsi Tudományegyetemen jártam művelődésszervező felnőttképzési szakra. Munkásságom elismeréseként 2001-ben elnyertem a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét. 2006-ban egy szerencsés helyzet kapcsán a Nemzeti Táncszínház munkatársa lettem, itt indult a pályám egy újabb szakasza. Először a művészeti menedzsmentben dolgoztam, majd igazgatóhelyettesként. 2013. január óta vezetem a Nemzeti Táncszínházat. Készítettem koreográfiákat, de nem az alkotói munka volt a legfontosabb profilom – előadó, szervező és nem utolsó sorban pedagógus voltam, vagyok. Habár nagyon kevés időm jut rá, most is tanítok, mert hiszek benne, és nagyon szeretem.

forrás: fidelio.hu

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet