Csontos György Sándor

Csontos György Sándor1953-ban születtem Karcagon, őseim nemzedékekre visszamenőleg juhászok voltak. A Csontos családban nagy hagyománya volt a birkafőzésnek. Gyerekként én is bekapcsolódhattam a különböző munkafolyamatokba: nyúzás, fej, láb perzselés, darabolás, ízesítés. Felnőtt koromra a főzés tudományát oly módon elsajátítottam, hogy sok jeles eseményre kaptam meghívást, mint például keresztelők, névesték, lakodalmak, különböző társadalmi rendezvények.

A rendszerváltás után 1991-ben volt az első birkafőző verseny Karcagon, mely négy egymást követő évben volt megrendezve. Minden alkalmon részt vettem, mindig az első helyezettek között voltam. Majd 1998-ban újra kezdődött a birkafőző verseny, ami mára nemzetközi szintű fesztivállá nőtte ki magát. Ezeken a versenyeken már a fiaimmal indulunk, sőt a feleségem is többször részt vett, kiváló eredménnyel. Szerénytelenség nélkül mondhatom, a legeredményesebb főzők a Csontos család tagjai. Gyerekeimmel sok különdíjat, érmet ezek közül számos aranyérmet nyertünk.

Több mint harminc esztendő elteltével bebizonyosodott, hogy jól döntöttem, amikor feleségemmel együtt, a gének hívó szavára hallgatván az első adandó lehetőséget megragadva kiköltöztünk a városból a pusztára, a Hortobágy szélére, ahol visszatértem őseim foglalkozásához, a juhászathoz. Ez az életforma úgy a nyár, mint a tél embert próbáló, de még sem cserélném el semmiért.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet