Sütő Levente

Sütő Levente LehelA bútorfestő asztalos és fafaragó mesterséget apámtól és nagyapámtól tanultam, a 14. nemzedék vagyok, aki ezt műveli. A Sütő család, mint faragó és bútorfestő dinasztia, olyannyira számon tartott a Kárpát-medencei mesterek között, hogy nevük és munkásságuk szerepel a Magyar Néprajzi Lexikonban.

Jómagam a mai napig követem a családi hagyományokat; az etnográfus és kultúrantropológus diploma megszerzése után visszatértem a családi örökséghez, a hagyományos népi bútorok és használati tárgyak készítéséhez. A régimódi asztalos technikát ismerem és ápolom. A fafaragásnak két fajtáját művelem: a bicska faragást és a véső faragást. A festésnél házilag készítek festékeket (kazein) amibe pigmenteket, ásványi színezékeket keverek. Kompozíciók széles változatát alkalmazom abból a kincsből, amely az évszázadok során megőrződött a családomban.

Életem során számos helyen megfordultam és kaptam felkéréseket Munkáim a világban sokfelé megtalálhatóak. (Pl.: Koppenhága: magyar vendéglő berendezése, Japán: 200 éves szamuráj ház rehabilitációja, Berlin: a Magyar Nagykövetség berendezése.) Gyakran kapok meghívásokat nemzetközi fesztiválokra, 2012-ben bekerültem az International Folk Art Market Santa Fe-i fesztiválra.

Munkásságom elismerése képen a Magyar Állam 2011-ben a “Népművészet Mestere” címet adományozta nekem.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet