Czefernekné Tenk Bernadett

Czefernekné_webÉdesanyám hatására, akit sokszor elkísértem a hímző körbe, már gyerekkorom óta kézműveskedem. Először gyapjúszövést tanultam, később kipróbáltam több népi kismesterséget is. 1994-ben találkoztam először lószőrből font ékszerekkel a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett tanfolyamon. Tanárom Fekete Katalin szombathelyi népi iparművész volt.

1996 óta minden évben részt veszek Budapesten a Mesterségek Ünnepén, Magyarország legnagyobb népművészeti fesztiválján.

1998-tól tanítom a mesterséget az érdeklődőknek, fiataloknak és szép korúaknak egyaránt. Büszke vagyok tanítványaimra, akik több alkalommal rangos elismerésben részesültek kiállításokon, pályázatokon.

2004-ben pályázatommal elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet. Lószőrékszereimmel rendszeresen szerepelek kiállításokon, bemutatókon, itthon és külföldön egyaránt.

Tudásomat folyamatosan igyekszem bővíteni; múzeumokban és az interneten is kutatom a lószőrfonási technikákat. Munkáim között megtalálhatók a régi formák, de igyekszem egyéni stílust kialakítani a népi hagyományokra építve. Remélem, hogy sikerül továbbadnom a népi ékszerkészítés ezen ritka ágának fogásait, és nem utolsó sorban az alkotás örömét.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet