Bolvári Andrásné, hímző

Pályám Bolvári Andrásnékezdetén a Kalocsai Háziipari Szövetkezetnél álltam alkalmazásban mint kézihímző. Később a Herendi Porcelángyárban festőként dolgoztam és itt tanultam meg a porcelánfestés technológiáját.

A Kalocsai Porcelánfestő Üzem megalakulásától alapítóként, kezdetben csoportvezető, majd művezetőként dolgoztam. A porcelánokon megjelenő népművészeti motívumok tervezése, illetve a termelés irányítása volt a feladatom. Munkám során készített terveimet az Iparművészeti Lektorátus zsűrizte. A több száz tervemből számtalan, a zsűri dicséretében részesült minta született. Az általam készített dekorokat Európa számos országában, az USA-ban és Japánban is nagy számban értékesítették.

1995-ben alapított családi kisvállalkozásom a kalocsai népművészeti hagyományok ápolására, megőrzésére, továbbadására jött létre. A munkatevékenységek a hagyományos pingálástól a modern technológiákon át a porcelánfestésig, illetve a kézivarrástól a gépi varrott richeliőkön keresztül a mai modern divatruházatokig terjed. A munkafolyamatokban a tervezéstől a kivitelezésig részt veszek.

1996–ban elsőként kaptam meg a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány által létrehozott Pécsiné Ács Sarolta Díjat.

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet