Közönségsiker Washingtonban is a “Fölszállott a páva”

Pogár Demeter / MTI

Elsöprő közönségsikert arattak a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalon (SFF) bemutatott fellépésükkel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tavalyi, Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató-sorozatának döntősei.

A 2012-es Fölszállott a páva győzteseinek díjazottjai közül az MTVA, mint az SFF égisze alatt megrendezett Hungarian Heritage – Roots to Revival fesztiválprogram fő médiatámogatója, három táncost és két zenészt utaztatott ki az amerikai fővárosba. A fesztivál fő szervezője, a Balassi Intézet jóvoltából azonban a vetélkedő számos más döntőse is kijutott, köztük a Szentendre Táncegyüttes, Berecz István szólótáncos, Csizmadia Anna szólóénekes és mások.

A “pávások” esténként A magyar falu produkcióval felváltva, egyórás közös bemutatóval vívták ki a washingtoni közönség elragadtatását. Markó Fruzsina néptáncos az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tehetségkutató döntőseinek a közös gálaműsor mellett a magyar tévénézők által már ismert két-két önálló produkciójukat kellett a fesztivál színpadjain bemutatniuk.

Markó Fruzsina és táncospárja, Iván Róbert Kalocsa környéki települések táncait mutatta be. A koreográfiák olyan falvakban születtek, amelyek a katolikus és református hit, illetve a viselet dolgában is eltérnek egymástól.

“Olyan örömzenét játszottak, olyan örömtáncot jártak itt a magyar fiatalok, hogy a lendületük magával ragadta a washingtoni közönséget” – mondta az MTI-nek Siklósi Beatrix, az MTVA vezérigazgatójának kulturális főtanácsadója.

Siklósi Beatrix hangoztatta, hogy a fesztivál promóciója hónapok óta tart a közszolgálati médiumokban. Hozzátette, hogy a “pávások” szerepléséről egy 52 perces dokumentumfilm készül, amelyet a hazai és a környező országok közönsége a közmédia csatornáin, az M1 és a Duna tévécsatornán, a világ magyarsága pedig a Duna World csatornán láthat.

“Szeretnénk bemutatni, hogy milyen nagy sikere volt Magyarországnak itt, Washingtonban” – nyilatkozott Siklósi Beatrix, a fesztivál időszakával kapcsolatban hozzátéve: “Nagyon jó volt magyarnak lenni Washingtonban”.

Markó Fruzsina bevallotta, hogy a washingtoni fesztivál magyar részvevőinek nagy része rutinos részvevője a nemzetközi fesztiváloknak, ezért a közönség jóleső rajongása nem volt újdonság a számukra.

“Engem az hatott meg, hogy az észak-amerikai magyar kolóniák, különösen a New Jersey-i táncosok és a zenészek milyen fantasztikusan meg tudták őrizni a hagyományokat és mennyire meg tudtak maradni magyarnak. Megdöbbentett, hogy ennyire erős a magyar közösség, amit példamutatónak találtam. Olyanok voltak az esti együttléteink a fesztivál alatt, mintha el sem jöttünk volna Magyarországról” – mondta a néptáncos.

 

 • Fesztiválnaptár
  H
  K
  Sz
  Cs
  P
  Sz
  V
  JÚNIUS
  24
  25
  JÚLIUS
  1
  2
 • App

  Smithonian Institution

  Balassi Intézet