Sólet kacsacombbal

ChulentA zsidó ételekre és mindennapi teendőkre vonatkozó vallási előírások vezettek a sólet születéséhez. Sokhelyütt a sólet a szombati ebéd elengedhetetlen fő fogása volt. Mivel szombaton tilos mindenféle munka elvégzése (többek között a tűz gyújtása ), ezért ezt leleményes módon megoldották úgy hogy előző nap, azaz pénteken napnyugta előtt került a nagyon kis lángra vett sütőbe vagy kemencébe. Hagyományosan a hozzávalók közt találjuk a babot, a tojást, a hagymát, olajat és pirospaprikát. Más-más húsokkal főzték – régiók, szokások és persze tehetősség szerint – de a lúd- vagy kacsarészekkel készült sólet a legismertebb változat. A fesztiválon bemutatott verzió kiadós adag kacsacombbal készül, és a bab mellé gerslit is kevernek a szakácsok.

  • Fesztiválnaptár
    H
    K
    Sz
    Cs
    P
    Sz
    V
    JÚNIUS
    24
    25
    JÚLIUS
    1
    2
  • App

    Smithonian Institution

    Balassi Intézet